Οι ντομάτες και πώς να τις συντηρήσουμε

Οι καλοκαιρινές ντομάτες είναι must! Πώς όμως να τις συντηρήσουμε πιο σωστά; Καλό είναι το καλοκαίρι να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην αλλοιώνεται το χρώμα και η γεύση τους από το ψυγείο.  Μερικά μυστικά διατήρησής τους, ανάλογα με τη φάση όπου βρίσκεται το λαχανικό.

 

Πράσινες ντομάτες 

Μέχρι να ωριμάσουν, τις τοποθετούμε με το κοτσάνι τους προς τα κάτω μέσα σε χάρτινη σακούλα ή σε  χάρτινο κουτί. Προτιμάμε το μέρος να είναι δροσερό (π.χ σε κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα μας) .

Ώριμες ντομάτες

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, στον πάγκο της κουζίνας αλλά όχι εκτεθειμένες στο φως του ήλιου. Δεν είναι σωστό να είναι στριμωγμένες. Καλό είναι το κοτσάνι τους να είναι προς τα πάνω.

Γινωμένες ντομάτες 

Οι γινωμένες ντομάτες καλό είναι να διατηρούνται στο ψυγείο καθώς ο κρύος αέρας μειώνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Με τις γινωμένες ντομάτες παρασκευάζουμε υπέροχες σάλτσες και σούπες, όμως πριν τη διαδικασία τις αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου ώστε να έχουν καλύτερη γεύση.


Αυτό το ήξερες; 

– Η ντομάτα περιέχει άφθονη ποσότητα λυκοπένης. Είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση.

– Περιέχει πολύ βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

– Περιέχει σε αφθονία φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.

Περιέχει, επίσης:

  • σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας,
  • μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και
  • σίδηρο,
  • χαλκό και
  • μαγγάνιο.