Σε πιάνει πονοκέφαλος για να βρεις το σωστό και εντυπωσιακό συνοδευτικό του κρέατος (ή και του ψαριού); Αυτή η συνταγή που μας έστειλε η Φλώρα Ανέμου ετοιμάζει μέσα σε 20 λεπτά υπέροχο ρύζι με λαχανικά, που συνοδεύει κατάλληλα κάθε κρέας. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ρύζι σπυρωτό
  • 1 πακέτο ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά (αν θέλετε να βράσετε φρέσκα και να τα ψιλοκόψετε, ακόμα καλύτερα. Αρκεί να μην τα βράσετε πολύ. Να προσέξετε να διατηρηθούν σκληρά)
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 μικρό λεμονάκι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό, ξηρό
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε νερό αλατισμένο (αναλογία: 2 νερό με 1 ρύζι). Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά για να βράσουν (αφού τα ξεπλύνουμε).
  2. Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους και να μείνουν τραγανά.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη μια κουταλιά βούτυρο για να ζεσταθεί και να λιώσει. Μετά ρίχνουμε το ρύζι για να το σοτάρουμε.
  4. Ρίχνουμε αλάτι, σκόρδο και θυμάρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  5. Μόλις πάρει λίγο χρώμα, σβήνουμε με το κρασί.
  6. Προσθέτουμε βραστό νερό σε δόσεις για να βράσει.
  7. Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το ζουμί.
  8. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα βραστά λαχανικά μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.
  10. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.
  11. Προσθέτουμε τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο μέσα στο ρύζι για να λιώσει και να δέσει τα υλικά και τις γεύσεις.

Tip: Με αυτό το θεϊκό ρύζι, συνοδεύουμε όλα τα κρέατα αλλά και ψητό ψάρι. Μπορούμε δίπλα στο ρύζι να βάλουμε μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή τριμμένο τυρί.


Τραπέζι στρωμένο με τραπεζομάντηλο χάρτινο, μονόχρωμο, Libo