Σε πιάνει πονοκέφαλος για να βρεις το σωστό και εντυπωσιακό συνοδευτικό του κρέατος (ή και του ψαριού); Αυτή η συνταγή που μας έστειλε η Φλώρα Ανέμου ετοιμάζει μέσα σε 20 λεπτά υπέροχο ρύζι με λαχανικά, που συνοδεύει κατάλληλα κάθε κρέας. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…
Υλικά
- 500 γραμμάρια ρύζι σπυρωτό
- 1 πακέτο ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά (αν θέλετε να βράσετε φρέσκα και να τα ψιλοκόψετε, ακόμα καλύτερα. Αρκεί να μην τα βράσετε πολύ. Να προσέξετε να διατηρηθούν σκληρά)
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 μικρό λεμονάκι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό, ξηρό
- Αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε νερό αλατισμένο (αναλογία: 2 νερό με 1 ρύζι). Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά για να βράσουν (αφού τα ξεπλύνουμε).
- Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός τους και να μείνουν τραγανά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη μια κουταλιά βούτυρο για να ζεσταθεί και να λιώσει. Μετά ρίχνουμε το ρύζι για να το σοτάρουμε.
- Ρίχνουμε αλάτι, σκόρδο και θυμάρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Μόλις πάρει λίγο χρώμα, σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε βραστό νερό σε δόσεις για να βράσει.
- Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το ζουμί.
- Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα βραστά λαχανικά μέσα στο ρύζι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.
- Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.
- Προσθέτουμε τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο μέσα στο ρύζι για να λιώσει και να δέσει τα υλικά και τις γεύσεις.
Tip: Με αυτό το θεϊκό ρύζι, συνοδεύουμε όλα τα κρέατα αλλά και ψητό ψάρι. Μπορούμε δίπλα στο ρύζι να βάλουμε μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι ή τριμμένο τυρί.
Τραπέζι στρωμένο με τραπεζομάντηλο χάρτινο, μονόχρωμο, Libo