Ο σεβασμός στα πράγματα, η τέχνη μας, η φροντίδα και ο χρόνος που αφιερώνουμε στην παρασκευή του ψωμιού, είναι που θα το κάνουν μοναδικό. Τη συνταγή για πρόσφορο, ή αλλιώς για ένα ζυμωτό ψωμάκι, έστειλε η Νικολέτα Νικολάου. Στείλε κι εσύ τις δικές σου συνταγές…

Υλικά 

  •  500 γραμμάρια αλεύρι (το προτιμότερο είναι τα 250 γραμμάρια να είναι από σκληρό σιτάρι, κίτρινο, και τα 250 γραμμάρια να είναι μαλακό)
  • 3 κουταλιές της σούπας προζύμι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε.
  • Διαλύουμε το προζύμι σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού με χλιαρό νερό. Το προζύμι δεν το διαλύουμε με νερό αλλά το ρίχνουμε κατευθείαν στο αλεύρι.
  • Ανοίγουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι.
  • Σε άλλη λακουβίτσα ρίχνουμε το αλάτι αφού προηγουμένως το διαλύσουμε σε λίγο πιο ζεστό νερό. Χρειάζεται προσοχή να μην πέσει το αλάτι με το ζεστό νερό πάνω στο προζύμι.
  • Τα αναμιγνύουμε όλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ώσπου να πάρει όλο το αλεύρι και το ζυμώνουμε πολύ καλά. Η ζύμη να είναι μάλλον σφικτή και λεία.
  • Όταν ζυμωθεί καλά, κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.
  • Υστερα τα τοποθετούμε στο μέσον του ταψιού το ένα πάνω στο άλλο και τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη. Εκ των προτέρων όμως έχουμε ζεστάνει το ταψάκι και το έχουμε αλείψει καλά με ελάχιστο λάδι για να μη κολλήσει.
  • Αφού περάσουν 2-3 λεπτά της ώρας, πιέζουμε πολύ την σφραγίδα στο κέντρο και τη σηκώνουμε σιγά-σιγά και πλαγίως.
  • Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το πρόσφορο σε μέρη που δεν αλλοιώνονται οι παραστάσεις της σφραγίδας, (τρυπάμε κυρίως στις γωνίες του ΙΣ – ΧΣ – ΝΙ – ΚΑ, της Θεοτόκου και των εννέα ταγμάτων και γύρω από την σφραγίδα).
  • Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, 1-2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε το πρόσφορο για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς κι έπειτα χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς.
  • Συνολικά στο φούρνο χρειάζεται περίπου μια ώρα.

 

Το πρόσφορο το πηγαίνουμε στην εκκλησία στην ονομαστική εορτή κάποιου και ο παπάς κόβει ένα τριγωνάκι και ρίχνει πάνω νάμα.

Το να φτιάξουμε πρόσφορο είναι μια απλή διαδικασία. Το δύσκολο κομμάτι είναι κάθε φορά που πρέπει να ζυμώσουμε να κάνουμε πράξη τα παρακάτω: “Όταν προσφέρεις το δώρο σου στο Ναό, κι εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, γύρισε αμέσως πίσω. Πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου και ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου” (Ματθ. 5, 23 – 24).

 

Τραπέζι στρωμένο με Libo χάρτινο τραπεζομάντηλο από τη σειρά Fiori