Όταν λέμε μαύρο ψωμί εννοούμε ουσιαστικά το ψωμί ολικής άλεσης στο οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το πίτυρο (ο εξωτερικός φλοιός του δημητριακού). Συνεπώς το ερώτημα είναι “άσπρο ψωμί ή ολικής άλεσης”. Οι διατροφολόγοι συνιστούν κυρίως το δεύτερο…

Όσον αφορά στις θερμίδες ανάμεσα στα δυο αυτά είδη ψωμιού είναι σχεδόν οι ίδιες. Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού που είναι ολικής ή σικάλεως ή πολύσπορο βρίσκεται στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών που περιέχουν.

Τι ακριβώς είναι οι φυτικές ίνες και σε τι ωφελούν

Οι φυτικές ίνες είναι το συστατικό των φυτικών τροφών που δεν απορροφάται από τον οργανισμό και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσιες σε κυτταρίνη και πηκτίνη και ανήκουν στους σύνθετους υδατάνθρακες. Συναντώνται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τις πατάτες, κυρίως στη φλούδα τους. Διακρίνονται σε διαλυτές (βρώμη, δημητριακά, όσπρια) και αδιάλυτες (ψωμί).

Έχει διαπιστωθεί ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν: 

  • από τον καρκίνο του εντέρου,
  • τις αιμορροΐδες,
  • τη δυσκοιλιότητα,
  • την παχυσαρκία και
  • διάφορες εντερικές παθήσεις.

Επίσης, περιορίζουν τη χοληστερίνη και συνιστώνται στους διαβητικούς.

Έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά) οδηγούν σε αυτοκαταστροφή τα καρκινικά κύτταρα.

Τελευταία, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι φυτικές ίνες παρέχουν προστασία και κατά του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των HΠA, συνιστά σε κάθε γυναίκα να καταναλώνει καθημερινά 20-30 γραμμ. φυτικών ινών. Κάτι τέτοιο, μπορεί να το πετύχει κανείς αν αντικαταστήσει το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης ή σίκαλης, αν συμπεριλαμβάνει στο πρωινό του δημητριακά (κυρίως από φλοιό σιταριού) και αν αυξήσει γενικώς στο διαιτολόγιό του τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Επιπλέον, αδυνατίζουν, επειδή καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού και ωθούν στον περιορισμό της ποσότητας που προσλαμβάνει κανείς από τις υπόλοιπες τροφές.

Το άσπρο ψωμί μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια την πιο δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα το ψωμί ολικής άλεσης, και ακόμη περισσότερο το ψωμί σίκαλης, δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε απότομη αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, λόγο τις ιδιότητας του να αφομοιώνεται εύκολα το άσπρο ψωμί από τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας.

Επίσης, οι φυτικές ίνες λειτουργούν σαν εναλλάκτες κατιόντων, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα του σιδήρου (Fe), ψευδαργύρου (Zn) και ασβεστίου (Ca) και των ηλεκτρολυτών, και γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορούν να αναστείλουν την εμφάνιση διαφόρων μεταβολικών νόσων και διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος ή να τις βελτιώσουν. Έτσι, καλό είναι να προτιμήσει κανείς το μαύρο ψωμί και τις ποικιλίες του, για να επωφεληθεί των ευεργετικών του συστατικών.